24.5.2017

sikalasta

Eilen oli tärkeä päivä. Pääsin kastroimaan pikkupossuja inhalaatioanestesiassa. Oli muutenkin hienoa nähdä vähän, millaisia sikaloita täällä päin on. Kyseessä oli tosin opetussikalan tapainen paikka, jonka kanssa eläinlääkiksellä on aika paljon yhteistyötä, joten voi olla, että muut sikalat eivät näytä ihan näin hienoilta.

Tuossa niitä jo torkkuu. Noihin kelkkoihin possut laitettiin kärsä edellä selällään noin ja sen jälkeen piti odottaa 90 sekuntia. Possut nukahtivat ehkä ensimmäisten 20s aikana. 


Tässä kuva heräämöstä. Kastroidut possut saivat tuollaisen valkoisen lätkän korvaan.

Tässä kuva anekoneen näytöstä. Kun näytössä vilkkui Warten, piti odottaa, ja kun Bereit, sai aloittaa.


Koitin räpsiä kuvia sillä välin kun joku muu teki, mutta vähän hankalaa se oli.

Tuossa kuvassa näkyy emaskulaattori. Se on siis musertava pihti, jolla saadaan kudokset katkeamaan niin, että tulee vähemmän verenvuotoa (verrattuna esim. skalpellilla viiltämiseen). Isofluraani (eli se anekaasu) on vasodilatoivaa, eli verisuonet ovat laajoina ja verta vuotaa periaatteessa vähän enemmän kuin hereillä olevasta possusta.

Lopuksi haavoja painettiin ja päälle suihkutettiin tuollaista antimikrobista sprayta (en muista oliko siinä antibioottia).

Valmis!

Potilas on hieman uninen.

Anekoneita oli kaksi erilaista, tämän toisen näytössä juoksi sekunnit ja nollan kohdalla sai aloittaa.

Tässä kuva emaskulaattorista mikäli jotakuta kiinnosti, miltä se näyttää. Ja tuossa on myös possun kives. Possu nukkuu, mutta Suomessahan tämän saa tehdä hereillä olevalle possulle kun sille antaa ensin pistoksen meloksikaamia (eli possujen buranaa).

Possut heräilivät yllättävän nopeasti. Koko anestesia ei tietenkään kestänyt enempää kuin pari hassua minuuttia. Kovin hiljaista oli myös, ne nimittäin kiljuivat vain silloin kun niitä laittoi selälleen siihen kouruun (no kuka siitä nyt muka tykkäisi...) Eläinlääkärit sanoivat, että joskus kun joudutaan jostain syystä antamaan useamman kerran lisää kaasua, voi käydä niin, että possuja kuolee, mutta se tilanne tulee niin harvoin vastaan, että käytännössä touhu on aika turvallista.

Tässä on tyhjä porsituskarsina, pesun jäljiltä. Emakot ovat häkissä irti, mutta possuilla on oma pesä. Koko häkki näytti kovin sokkeloiselta verrattuna Suomen sikaloihin! Siitä oli myös hankala saada kokonaista kuvaa, katto oli nimittäin matala tuossa huoneessa.

Ensikot ja tiineet emakot pääsivät ulkoilemaan.


Sisällä en käynyt lainkaan, mutta aika siistiltähän tuolla näyttää.


Nuo vihreät ovat ruokinta-automaatteja, jotka ovat tuollalailla kalanruotomaisesti vinossa.

No, tässä nyt on pari kuvaa porsitusosastoista. Possuja oli minusta kuitenkin ihan keskinkertaisia pahnueellisia, ei mitään muutamia possuja.

Ja tällainen määrä tonkimismateriaalia saa kyllä hymyilemään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti